Sivut

torstai 20. huhtikuuta 2017

Pihasauna


Suunnitelma ja paikka

Entinen kylmä-/hakepoltinkellari. Edelliset omistajat lämmittivät taloa hakkeella ja öljyllä, mutta poltin oli purettu, kun ostimme tämän talon kodiksemme. 
2013 kesällä siirryimme maalämpöön niin jäi se öljyn kanssa vehtaaminen.


Asiaan takaisin eli saunan suunniteluun ja rakentamiseen. Olisi tosi hienoa sanoa, että yhdessä rakensimme, mutta tosiasiahan on, että miäs rakensi ihan yksin.
Ihastuimme asuntomessuilla Holvisaunaan ja siitä tuli päähänpinttymä minkä perusteella hikimajaamme alettiin suunnittelemaan.


Vaan kuinkas ollakkaan. Vastaan tuli kallio eikä räjäyttely oikein ollut mielekäs vaihtoehto, joten suunnitelmaa piti muuttaa. Sauna osittain maan alle, mutta ulkoisesti hyvinkin perinteinen mökkisauna.



Perustukset, sähköt ja vesi



Ilmojen lämmettyä tarpeeksi alkoi pohjan valu ja harkkojen asettelu ja kuten näkyy alkaa jo hahmottumaan. Salaojaputket ja pesuvesien ohjaus tulevaan imeytyskenttään.
Tässä vaiheessa oli vedetty jo vesijohto ja sähköt valmiiksi. 
Ne olikin helppo vetää, koska maan alla oli jo valmiiksi eristetyt putket.

Saunan ja takkahuoneen liuskekivet



Lammen rannalle ilmaantui kehikot, joihin aseteltiin liuskekiviä tyyliin" eiku, siis eiku tähän, ei sovi, laitankin tuon..."
Oli oma osio kiukaan ja takan taakse ja vielä takkahuoneen lattiaan takan alle. Tuohon hommaan meinasi jäädä koukkuun eikä ollut muuten ihan helppoa saada mieleistään lopputulosta.
Saunan lattia tuli liuskekivistä kokonaan, joten sitä ei sen kummemmin tarvinnut suunnitella.
Kivet tilattiin Kainuun liuskekiveltä ja ne on uskomattoman kauniit.

Tästä se alkoi hahmottumaan niin lattiat kuin seinäkin. Kuten huomaat niin jo siinä saunan ovikin odottelee muoveissa. Edullinen lasiovi löytyi Hämeenlinnasta Ylijäämävarastosta niinkuin myös ikkunat ja ulko-ovikin.

Lauteet


Lauteita suunniteltiin sisällä jo talvella, kun ei ulkona voinut mitään tehdä ja päätettiinkin tehdä tuppeensahatusta koivusta, kun sitä kerran autotallissa oli valmiiksi. Oli ainakin takuukuivaa, kun sitä oli varastoitu -70 luvulta saakka.


Lopputulos



Ensimmäiset viralliset pihasaunaoluset oman kotipanimon tuotteilla. Löylyhuoneeessa sarviksen vadit ja Lapuan kankureiden tekstiilit. Tuossa löylyhuone vielä suhteellisen neitseellinen vaan ei enää.

Lämmönlähteet





Kiukaan virkaa hoitaa Harvian Kotakiuas, johon ihastuimme Manamansalon kultahiekan saunassa. Vielä ei ole ollut aihetta katua hankintaa. Takka/pukuhuoneessa lämmintä pukkaa Tori.fi:stä hankittu
Kastorin kevyttakka, joka sekään ei vielä ole tuottanut pettymystä. Tosin viime talvi ei missään vaiheessa koetellut sen rajoja.

Laitan vielä kuvat saunan ulkopuolelta. Kunhan ensin ne jostain löydän :/ Kuvat siis.

Päivitän myös kuvat sisältä, koska noista nyt vielä puuttuu hyllyt.

Hyviä löylyjä ja kevään odotusta kaikille. Sitä näemmä joutuu tovin odottelemaankin, mutta kyllä se sieltä tulee niinkuin on aina tullut.


Ai niin....terassi



Tokihan pihasaunalla pitää terassi olla!! Ihan olin unohtaa.
Koskapa meillä tuota pölkkyä, pölliä ym. tarviketta riittää niin pöytä ja penkki miähen tekemät. Minulle jäi vain sutimisen vaiva ja kantoapuna toimiminen. Pikkusen muuten tuo pöytä painoi.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti